Следвайте Гласове в ТелеграмКоалицията настоява за среща държавния глава, военния и

...
Следвайте Гласове в ТелеграмКоалицията настоява за среща държавния глава, военния и
Коментари Харесай

„ЛЕВИЦАТА!“: Американски законопроект прави Черно море арена на военни действия

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Коалицията упорства за среща президента, военния и външния министри

Американски законопроект прави Черно море сцена на военни дейности. Документът е импортиран в Сената на Съединени американски щати на 15 март под наименованието „ Закон за сигурността в Черно море от 2023 година “.

Пред медиите Татяна Дончева изясни, че съдържателно документът съставлява повече разгласа за ползите на Съединените щати в Черноморския район. Любопитно е, че към групата страни (цит. Турция, Румъния, България, Молдова, Украйна и Грузия), до които се отнася законопроектът и за които се плануват съответните отговорности и задължения, е включена и Молдова, която всъщност не е черноморска страна.

 

Ангажиментите на посочените страни се отнасят до организация на въоръжени сили, наличие на плавателни съдове в Черно море, с цел да се подсигурява свободата на мореплаване в нарушаване на Конвенцията от Монтрьо. „ Това, на процедура, е първият безапелационен белег, че обстановката в Черноморския район към този момент минава в нарушение на интернационалните контракти “, сподели още Дончева и добави, че за първи път вижда документ, който планува черноморските страни да имат задължения по отношение на стратегическите ползи и полезности на Съединени американски щати (в текста на законопроекта).

Допълнително документът урежда и връзките на Съединени американски щати с Китай – страна, която няма отношение към Черноморския район. Сред задачите на документа не попадат такива за прекъсване на военните дейности в Украйна, само че „ …чрез признание на Черноморския район като сцена на съветска експанзия “.

 

Валери Жаблянов, представляващ КП „ ЛЕВИЦАТА! “, означи нуждата Европейската комисия и Европейската работа по външна политика да бъдат осведомени и българското държавно управление и парламент да се извърнат към тях с гледище за безапелационна европейска позиция във връзка с наличието на американския законопроект. Например, в законопроекта като тактика попада текст, който сочи като цел „..намаляване на въздействието на икономическата насила от страна на Руската федерация и КНР върху черноморските страни и идентифициране на нови благоприятни условия за директни задгранични вложения от Съединените щати и сътрудничещите страни и усилване на бизнес връзките на Съединените щати с районните сътрудници в сходство с полезности и ползи на Съединените щати. Прекъсване на икономическите взаимоотношения с Китай, доколкото е известно, не влиза в политическата линия и икономическата политика на Европейски Съюз, разяснява Валери Жаблянов.

Жаблянов изясни, че две от посочените в документа, избрани като „ черноморски страни “ страни (Турция, Румъния, България, Молдова, Украйна и Грузия), са членки на Европейски Съюз – България и Румъния. И от този факт произтичат избрани отговорности на нас и северната ни съседка, за разлика от Турция, Молдова, Украйна и Грузия. „ Считам за извънредно рисково България да бъде обособявана в някакви районни групи, които са отвън общата политика на Европейски Съюз в региона на Черно море “, сподели в умозаключение Валери Жаблянов.

 

Румен Петков подчертава върху обособени елементи от текста на законопроекта, които будят паника, като, да вземем за пример, „ …за обезпечаване на сигурността в Черноморския район и за други цели… “. Очаквано, към България ще бъде сбъднат напън за разполагането в района на спомагателни сили на сухопътни войски, предвижда той. От наличието на текста на документа също излиза наяве, че Съединени американски щати са заинтригувани войната да продължи, само че целят да лимитират нейното териториално разпространение. Петков акцентира, че американският законопроект е сериозен мотив за оценка на генезиса на събитията сред Русия и Украйна. С документа се подхващат груби и арогантни дейности, които по никакъв метод не зачитат суверенитета на страните от Черноморския басейн, само че които ясно слагат задания върху Европейския съюз, върху НАТО. Румен Петков е безапелационен, че по тематиката би трябвало да се инициира референдум, където българският народ ясно да каже по какъв начин ще схване избрани дейности, като разполагане на сухопътна армия, военни кораби в Черно море. Той добави също, че въпросният законопроект ликвидира летния туризъм в България.

 

Мая Манолова уточни, че американският законопроект „ …за обезпечаване на сигурността в Черноморския район и за други цели… “ е предшестван от различен сходен за застраховане на сигурността в Черноморския район през предишното лято. Тя даде оценка, че по своето наличие документът не планува преустановяване на военните дейности в Украйна, само че само цели да ги ограничи териториално и точно това са част от отговорностите на посочените като „ черноморски страни “. Това, добави Манолова, въвлича „ черноморските страни “ във военния спор сред Русия и Украйна.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР